Sök stipendium om du är: Fattig Östermalmsdam, konfirmand utan skor eller en hantverkare med en nykter fru.

.
... fattig Östermalmsdam?

Hedvig Eleonoras församlings stiftelser fick problem: det fanns för få riktigt fattiga och behövande äldre kvinnor i stadsdelen Östermalm i Stockholm. Och de som fanns fick hjälp av kommunen. Efter en modernisering av föreskrifterna får pengarna nu gå till behövande i hela Stockholm.



... konfirmand utan skor?

Svenska kyrkan har haft otaliga gamla stipendier som riktat sig till behövande, till exempel konfirmander, som i takt med samhällsutvecklingen fått ändrade villkor – och skor.

... hantverkare med nykter fru?

Wingeska stiftelsen vill stötta ”fattiga och orkeslösa av hantverkare eller sådana, som endast har försörjningsrätt, och deras hustrur, vilka varit och är nyktra ...”.

 

... rågat smart lärare?

Stiftelsen Alreikska donationen uppmuntrar lärares förkovran ”motsvarande det beräknade värdet av 25 tunnor råg och 25 tunnor korn”.

 

... nyfödd och naken?

Stiftelsen Hilma och Nils Arvedsons Fond i Karlstad fastslog 1918 att avkastningen skulle användas till ”beklädnadsbidrag á femtio kronor stycket till hvarje barn som hädanefter födes i bolaget anställd arbetares äktenskap”. Ändrades till att gälla före detta anställda och för ett vidare ändamål.

 

... arbetare från bryggeri?

Valentinska understöds- och semesterhemsstiftelsen har fått bekymmer: eftersom Sundsvallsbryggerier AB inte längre existerar finns det inga anställda eller anhöriga att skänka de fyra miljoner stipendiekronorna till.

 

... Vittsjö-bo utan julkläder?

Anton Anderssons stiftelse för beklädnad av fattiga barn vill ”vid juletid bekläda intill tjugo fattiga barn tillhöriga Vittsjö kommun”.

 

... husa och mamma?

1878 års stiftelses ändamål vill ge ekonomiskt stöd åt ”... företrädesvis kvinnor som antingen hava vårdnaden om barn eller länge och troget arbetat hos ett och samma husbondfolk eller har eller haft vårdnaden om föräldrar eller andra anhöriga”.

 

(Källa: aftonbladet.se)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0