Inget internet imorgon

Imorgon stänger de av mitt internet och kopplar inte upp det igen förän på tisdag. Undrar om det kommer vara stressande eller avkopplande? Only time can tell.

Ska jag bli president eller kung?

Idag har jag hört att vem som helst kan bli  presidentkandidat i Frankrike. Sen läste jag att det finns någon mässa/kurs eller liknande som heter "Konsten att bli kung".
Så bra att det är så enkelt att bli något så viktigt. Så bra, så bra.

Hon heter Cwnwn

En flicka i tidningen som hade råkat ut för någon hette något mycket märkligt. Jag har ingen aning om hur det uttalas men det stavas "Cwnwn". Jag trodde först att de hade stavat fel, men det stod likadant på alla ställen i artikeln. Stackars flicka känner jag. I Sverige bor hon, vem kommer någonsin att säga rätt?

Hört på stan

"Hon kommer inte gråta, hon kommer anime-gråta!"
- Okänd ung tjej

Hörde detta lite udda uttryck när jag vandrade omking i Malmö. Tänker att det är när det likt en flod strömmar tårar nerför ansiktet. Men nej, det känns inte helt okej att säga så.



Finito

Nu är jag äntligen klar. Jag som har lovat mej själv att jag inte ska vara ute i sista minuten med skoluppgifter satt och pillade med min biljett i Illustrator när det tickade ner "49 minuter" till deadline. Men nu är jag klar, inte nöjd, men klar.

På bio 21 gånger på en månad

Gick in på min SF-sida. Såg att en person i Malmö gått på bio 21 gånger på en månad. 21 gånger? Det är nästan varje vardag hela månaden. Brukar det inte vara tvärtom? Att man går på bio på helgerna och "lever vardag" på veckorna.

Ska vi säga skaffa ett liv eller grattis till att du känner att det finns så många filmer att se på bio i lilla Sverige?

"Vem kan, stoppa mej när jag bara rullar fram..."

Känner mej lite lat idag. Kom på mej själv med att åka från "datorrummet" till "köket" på datorstolen och fixa in maten från frysen till ugnen i sittande tillstånd. Var ingen liten suck som undslapp mej när jag var tvungen att resa mej för att plocka ner en form från en hylla.

Helg med familjen i Falkenberg

Ser fram emot en helg i Falkenberg med familjen. Peter borde landa i Falkenberg när som helst, jag och Camilla åker imorrn eftermiddag och Jimmie kommer på kvällen. Många och trångt hos mamma, men det kommer hon gilla.

En dag utan utsikt - bokstavligt talat


Min mormala utsikt från 6e våningen


6mb/s eller hur

Mitt internet är så segt att jag knappt orkar sitta vid datorn. Vi, dagens ungdomar, vill att allt ska gå snabbt. Vi blir stressade av långsamhet. Låter märkligt men så är det.

Ringde min intrenetleverantör innan. Han hittade inget fel men ska få MKB att kolla på det.
Mitt internet är långsammare än mammas gamla 0,24mb/s...

Dejtingsajt för otrogna

"Vi erbjuder en konfidentiell arena - så folk slipper göra något dumt på fyllan" säger VD:n till den nya dejtingsajten för otrogna.

Är det inte sjukt så säg.

Lat - eller bara bekväm?

Igår gick jag och handlade på Willys. Jag var mäkta stolt över mej själv kan jag säga. Varför? Jo det är så att Willys ligger åt "fel" håll. Nog att det bara är ca 300 meter åt fel håll, men det är ändå fel håll. När jag åker bussen hem åker jag förbi Hemköp och Coop, det är även där borta jag tränar. Så alltför ofta hoppar jag av bussen där, handlar där och går hem. Eller handlar något snabbt när jag har tränat.

Jag är lat. Så är det bara. Fast jag ser hellre mej själv som "bekväm". Och visst vill vi alla väl ha det bekvämt? Varför köper vi annars bekväma soffor, mjukiskläder, färdigmat, micro med mera? Bekvämt är bra.

Nu skriver jag ju bara detta för att alltid ha en ursäkt. Men det är väl också något vi alltid vill, eller hur?



Kanske lite liten bild, men i mitten ligger mitt hus. Den blå linjen är min bussresa från...allt, och hem


Undantag som heter duga


Tillbaka till verkligheten

Om ca 30 in bär det av till Malmö. Det har varit så härligt med en långhelg med min Jimmie och vårt liv i Halmstad. Vi har träffat vänner, hängt hemma och levt den vardagen som jag gillar så mycket.

Men i minst två år till är Malmö min vardag, vilket jag faktiskt trivs med till och med bättre än väntat. Det är en underbar stad, jag går ett program som är perfekt för mej och lär känna trevligt folk.

vardagen med Jimmie får vänta i två år till (om man bortser från smakproven på sommarloven då jag ska bo hos honom), vi ska väl ändå leva resten av våra liv tillsammans så vad gör väl två års väntan till?

8 år som särbos för att sedan få minst 50 år som sambos.

Någon som har en "peoplemeter" hemma? Eller vet någon som har?

Är det någon som har eller känner någon som har en peoplemeter hemma? Någon måste ha det.

Tittarsiffror mäts inte, som många tror, genom att de kollar vad alla i Sverige har på för kanal och vilket program som går just då.
Det är så att ca 2600 hushåll i Sverige ska ha en så kallad Peoplemeter som man sätter mellan TV:n och vägguttaget. Sedan tar de ett genomsnitt av det på hela Sveriges befolkning.

Jag tycker inte att det låter som ett bra sätt att bestämma tittarsiffror, men jag förstår att alla inte kan kollas.
nu kan du lugnt kolla på alla pinsamt dåliga program igen, för du bidrar inte till att det får höga tittarsiffror.

Helg

Jag är inte vidare aktiv här på helger... Så uppdateringen om det stora provet kommer imorgon... Men fy.

Hjälpt någon?

Jag hoppas att alla mina tips har hjälpt någon!
Skriv gärna något om så skulle vara fallet. Feedback är alltid bra.
Om ingen har blivit hjälpt har jag i alla fall friskat upp mitt eget minne
och kommer förhoppningsvis få bättre resultat imorgon än förra gången!

Denna skylten fick avslag av vägverket. Förstår du varför?




Denna skylten sa vägverket nej till, får inte ses från en backspegel


HSP: Matte

Jag vågar nästan säga att det de flaesta av oss har problem med är matten. Läser, lär oss ord och läser engelska gör vi varje dag. Men hur ofta räknar vi mer än enkelt plus och minus?


Killen med denna sidan har sammanställt enkla exempel på sådant som man kan behöva lära sig till just Högskoleprovet, alltså inte en massa krångel som i vanliga matteböcker.
http://www.provtips.com/hogskoleprovet_nog.html



HSP: Räkna med skala

"... centimeter på kartan är ... centimeter i verkligheten". Sätt in rätt tal (första först och sista sist).


Att tänka på vid längdfrågor:
100 cm = 1 meter. Ta alltså bort 2 nollor för att få meter.
1000 meter = 1 km. Ta bort 3 nollor för att få km.
Det sår alltid i samma enhet, aldrig t.ex. cm innan kolon (:) och meter efter.

Exempel:
1: 100 000
Lösning: 1 cm på kartan är 1 km i verkligheten.

Imorgon är det dags, är du redo?

Imorgon gäller det. Hur ska det gå? Vem kommer klara det galant? Vem kommer bryta ihop?
Jag talar (skriver) självklart om allas vårt Högskoleprov(et) som går av stapeln imorgon. Är du en av oss som pungat ut 350 kronor för det hoppas jag att du pluggat på bra och har koll på läget, allt för bästa resultat.

Såg att några av mina tips hamnat på nästa sida, så missa inga. Jag har skrivt i ca 1,5 vecka tror jag, så bläddra lite bland all annan skit.

Snart ska jag iväg och inhandla allt nödvändligt: Linjal, nyttigt snacks och dricka till pojkvän, onyttigt godis, choklad, läsk med mera till mej.

Vi ska göra det i Halmstad, så vi kanske ses.

Glöm inte allt som ska med, sova innan och kom dit (lokalen du noga kollat upp) minst 10 minuter innan utsatt tid!

Lycka till alla!

Jag ska inte frysa i vinter

Jag har bestämt mej för att detta ska bli vintern då jag inte fryser. Kan verka som något helt normalt, men jag känner att jag aldrig gått in för det till fullo innan. Jag hittar aldrig någon jacka som är värd att lägga mina surt förvärvade slantar på, och jag gillar inte långa jackor. Samma gäller stövlar, de som ligger i min prisklass och är snygga är aldrig väl fodrade.
Jag är den som fryser året om. Men jag vill inte vara den tjejen som alltid sitter kvar i bilen eller som gnäller alltid. Jag brukar stå och skaka men det tar folk som att jag gnäller, hur de nu kan göra det.

Så jag är på jakt efter en varm och fin jacka. Tips?
Jag har köpt ett par (som jag kallar det) tomte-fodrade stövlar.
Och nu till det bästa av allt: Jag har köpt ett par fårskinnssulor. Det är det det bästa som finns. Så varmt och skönt.
Om du brukar frysa så köp det!

Din Sko 99 kr


HSP: Gemensamma tips för alla delar + allmäna tips

Här kommer gemensamma tips för alla eller flera delar i provet + allmäna tips:

  • Chansa alltid! Du kan inte få minuspoäng. Chansar du har du 20% att få rätt svar. Kan du utesluta några kan du plötsligt ha 50% eller 75% att få rätt svar.
  • EN fråga = ETT poäng. Alltid. Gör de uppgifter med flest lätta poäng först.
  • Håll koll på tiden! Ha klockan på bänken framför dej och kolla på den ofta. Sitter du hela provtiden med två texter som du får full koll på så får du ändå bara 1 poäng per rätt svar.
  • Gör gamla prov. Kom så förberedd som möjligt, ha koll på om du har gott om tid eller har svårt att hinna med på vissa delar. Surt att upptäcka på provet att du bara tar dej igenom 2 av 5 texter på 50 minuter.
  • Fastna inte. Gå alltid vidare. Gör det du kan. När du gjort det, och endast då, gå tillbaka och försök igen. Tredje genomgången där du inte har den blekaste; Då gissar du.
  • Sov ordentligt innan provet. Outvilad får du sämre resultat. Det är svårt att koncentera sig så hårt så länge som det är, tänk då om du är trött med.
  • Ät. Håll blodsockret på en jämn nivå och ät en ordentlig frukost. Att vara hungrig direkt är ingen hit.
  • Samma svar på alla frågor? De kan vilja få dej att tro att du svarat fel. Detta genom att ett svarsalternativ är rätt på många frågor i rad. Kontrollera svaren en gång extra, men det kan vara c, c, c, c, c, c, c som ÄR rätt svar.
  • Rätt ruta? Om du hoppat över frågor (eller ändå) är det lätt hänt att man fyller i fel ruta. Kolla två gånger.
  • Kom i tid. Kom till provplatsen i god tid till provet börjar. Den utsatta tiden är då de börjar instruera, inte då ni släpps in för att hitta platser och dra upp pennor, stänga av mobiler etc.

HSP: DTK

DTK är delen som behandlar diagram, tabeller och kartor. 50 minuter på 20 uppgifter. Provet består av tio grafiska figurer (diagram, tabeller, kartor) som har 2 uppgifter vardera. Ibland ska du mäta, ibland läsa av, men ibland även räkna eller uppskatta.

Tips för denna del:
  • Angrip frågan från slutet. Ibland vill de se till att du förstår frågan fel eller inte förstår alls. Börja från slutet och arbeta dej framåt, en del i taget. Leta upp aktuell del i figuren.
  • Kolla alltid skalan till kartfrågor. Lär dej att läsa av skalor om du inte kan det. ".... cm på kartan är ... cm i verkligheten".
  • Lägg ihop slutsiffror på sifferfrågor. Du hinner inte räkna vad 25735 + 87344 + 7484 är. Lägg ihop slutsiffrorna och hoppas att bara ett svar passar. Annars passar i alla fall kanske bara ett om du uppskattar resten.
  • 2,5 minuter/uppgift. Gå vidare om du fastnar!
  • Börja alltid en ny figur (karta, diagram eller tabell) med en överblick. Annars kan du lägga tid på fel diagram eller läsa om kvinnor istället för män, svenskar istället för normänn, 15-30 år istället för 31-45 år med mera.
  • Läs alltid rubriken. Kolla rubriken för att förstå vad du tittar på, vad det handlar om.
  • Skumma igenom fotnoter och småtexter. De gömmer ofta något som du lätt missar.
  • Använd dina linjaler! Inte bara till att mäta, utan även till att se till att du kollar på rätt rad och följer kurvan.
  • Läs på grundkunskaperna i att läsa diagram, tabeller och kartor.
  • Läs frågan 3 gånger, minst. Läs frågan många gånger, även en gång när du hittat rätt svar. De gömmer mycket info i en fråga.
  • Pekar pilen åt norr? På alla kartfrågor finns en pil som pekar norr någonstans. Oftast pekar den rakt upp, men håll koll. Den vill kanske lura dej i en fälla.
  • Avrunda. Du ska inte räkna allt. Avrunda så mycket du kan.
  • Kolla alternativen. På frågor med siffervärde: Kolla svarsalternativen! Om det skiljer mycket behöver du bara uppskatta ditt svar, inte räkna länge på det.
  • Chansa. Kan inte sägas nog ofta.

HSP: ELF

ELF är engelsk läsförståelse. Den består av 20 uppgifter som du ska lösa på 35 minuter. Det görs i samband med ORD. Provet består av 8-10 engelska texter med några frågor till varje text. Fler frågor på längre texter. Sist kommer en längre text med "luckfrågor" med tillhörande svarsalternativ.

För att lyckas bäst på denna delen har jag tips som lyder:
  • Gör luckfrågorna först. Här samlar du lättast poäng, många poäng.
  • Uteslut. Återigen; Uteslut de ord som inte kan vara rätt.
  • Sedan de långa. Gör sedan de långa texterna. Annars kanske du inte hinner läsa en hel text och missar 5-6 poäng.
  • Politiskt inkorrekta svar är fel.
  • Öva på engleska glosor.
  • Läs engelsk text. Gärna mer avancerad än skönlitteratur, mer fackligt skriven.
  • Skumma, läs inte. Skumma igenom texterna, bara du förstår innehållet.
  • Använd överstrykningspenna. Stryk över viktiga ord eller delar med en (genomläsbar) färgpenna.
  • Chansa. Som alltid så chansar du självklart om du inte kan, men utesluter först.

HSP: NOG

NOG är delen som handlar om matte och logik. Den har 22 frågor. Varje fråga har två påståenden och sedan 5 svarsalternativ.
Alternativen är desamma på alla frågor:
A i (1) men ej i (2)
B i (2) men ej i (1)
C i (1) tillsammans med (2)
D i (1) och (2) var för sig
E ej genom de båda påståendena

För att förhöja ditt resutat är det bra att:
  • Göra ett gammalt prov innan. Lär dej att tänka som i alternativen ovan.
  • 2 min/uppg. Du har ca 2 minuter per uppgift, glöm inte det.
  • Gå vidare. Tar det för lång tid? Gå vidare och gå tillbaka när du har tid.
  • Gör lästal till ekvationer. Lättare utan onödig info.
  • Rensa. De vill förvirra dej, försök plocka bort onödig fakta och få fram väsentligheterna.
  • Träna på grundskolematte! Kan du inte lösa en ekvation, räkna procent, area eller grader, då går det inte bra. Kolla in tips på det här
  • Läs påstående 1 och håll för påstående 2. Går det att lösa frågan? Gör tvärt om. Går det att lösa med endast den info du ser nu?
  • Uteslut. Kan du utesluta helt irrellevanta svar så gör det.
  • Räkna inte ut frågan. Det är tidsödande och totalt onödigt. Svara bara på frågan.
  • Chansa! Som alltid, chansa om du inte kan. Uteslut först, chansa sen. Stor chans att du gissar rätt.

Nyheter från Apple-eventet

Mac OS X Lion
Face time på Mac
App Store på Mac
Fullskärmsläge
Slipp "spara som", börja där du slutade.
Ny Air, 13 & 15 tum. 30 dygns standbytid! 0,2 cm till 1,7 cm tjock!


Peter i Rapport om kriget i Afghanistan

Min bror Peter som är soldat i Afghanistan medverkade igår i Rapport. Han säger att de vet vad de gav sig in på, och har vetat de hela tiden.

Många tycker att trupperna ska tas hem, men de som är där är där för att de tror på vad de gör.

Vem har rätt att tvinga hem folk som kämpar för något gott?
De gör det med livet som insats, men de gör det för folkets och deras frihets skull.

Se klippet på SVT.se/play eller genom länken nedan.

http://playrapport.se/#/video/2200156

Jag saknar min morfar så mycket... Idag har det gått 1 år...

För ett år sedan låg jag och sov tillsammans med Jimmie i vårt hotellrum i Alanya, Turkiet. Mamma ringde och sa det som fick min värld att rasa. Min morfar dog den natten. Jag visste om det, jag hade vakat vid hans säng i en vecka. Men hur kan man helt förbereda sig på att en viktig mäniska i ditt liv som alltid funnits där inte finns längre?

Jag fick för första gången chansen att ta ett riktigt farväl av någon jag älskade innan han försvann för evigt. Jag visste att han inte skulle klara sig tills jag kom hem från vår resa. Vi tänkte länge att vi skulle avboka resan, men jag hade suttit på Palliativa varje dag i över två veckor och kände att jag inte klarade att se min älskade morfar brytas ner mer och mer för varje dag som gick. Jag ville inte se den sjuka människan när jag varje dag tänker på honom.


Min morfar var en fantaskisk person. Han växte upp med 8 syskon och sin pappa. Hans mamma dog när han var liten. Han träffade min mormor när de var mycket unga, ända levde de ihop och älskade varandra i hela sitt liv. De uppfostrade tillsammans fyra barn. Morfar var en mycket duktig och eftertraktad golvläggare och han krigade för Sverige när han behövde det.

Men främst av allt var han en väldigt givmild människa som alltid gav allt och aldrig krävde något tillbaka, han hade glädje, kunskap och goda råd till alla som behövde det. Han var så otroligt vänlig, välmenande, rolig, hoppfull och helt enkelt en fantastisk person.

Morfar blev 94 år och var enligt alla som någonsin träffat eller sett honom den piggaste och gladaste 94-åringen de träffat. Ända in på slutet var han på vattengympa en gång i veckan, gick stavgång på slingan varje dag.
Han chockade läkarna när han sa att han inte tog någon medicin, de trodde de att alla "gamlingar" gjorde. Men bortsett från hörseln var han frisk som en nötkärna fram tills cancern kom.

Han var den som alltid kom ihåg allt när vi andra inte hade någon koll alls.

Jag tänker på min morfar flera gånger varje dag, precis som jag tänker på alla andra jag förlorat i cancer, olycka, ålder, sjukdom. Denna långa lista på människor som försvunnit från mitt liv går om och om i mitt huvud. Jag är rädd att jag ska glömma männsikor som varit där men inte är det längre. Jag vet att jag aldrig skulle glömma dem, men ändå kan jag inte sluta tänka på dem alla varje dag. Se deras ansikte framför mej, höra deras röster.


Missade Håkans skivsignering!

Håkan Hellström var på entré och signerade sin nya skiva Två steg från Paradise i fredags. Men jag, som sett fram emot det i två veckor med enorm förväntan, fick välja bort första mötet med min idol. Jag valde att gå ut med klassen istället, man måste ju lära känna alla. Jag ångrar det inte, vi hade jättekul. Men lite bitter får jag vara, lite.


Ibland älskar jag att bo i Skåneland


HSP: Övningsprov

Det finns gamla prov att öva på. De finns på studera.nu. Jag rekommenderar starkt att du gör alla delar minst en gång innan det är dags för det riktiga provet. Annars finns risken att du inte förstår något alls. Det kommer göra väsentlig skillnad i ditt provresultat, men du bestämmer ju själv.

Man kan göra en del i taget, så tar inte en hel dag utan korta delar av flera dagar. Smart va?
Bra också att få göra ett prov och få det rättat, om du bara tittar på proven så vet du ändå inte om du förstår det rätt. Speciellt NOG (mattedelen) är viktig att kolla in innan.

Hjältarna i Afghanistan

Min bror lever. Men allt jag vill nu är att det ska bli lugnt igen i Afghanistan så de kan få hjälpa Afghanerna som bara vill leva sitt liv. Sen vill jag att han ska komma hem.

De är hjältar.

Kenneth Wallin dog som en hjälte.

HSP: LÄS

LÄS är blocket som handlar om svensk läsförståelse.
Består av 5 texter med 4 frågor till varje text. Texterna är ca 1 A4 styck.

  • Träna snabbläsning. Är ett sätt att läsa texter snabbare genom att inte läsa varje ord för sig utan se helheten och nyckelord. Googla, men är kanske lite sent att börja med det nu.
  • 10 minuter per text. 10 min är allt du har. Gör inte av med hela tiden på en text.
  • Känner du att du lägger för lång tid på en uppgift så gå vidare.
  • Nyckelord. Leta nyckelord i texten, stryk gärna under/över dem för att förenkla för dej själv.
  • Överblick. Kolla över alla texter och börja med den som ser lättast ut. Kanske handlar någon om något du kan?
  • Skumma, inte läsa. Fastna inte i facktermer eller avancerade, långdragna förklaringar. Du ska skumma igenom texten, inte läsa den.
  • Leta upp svaret. Om du skummat genom texten en gång och sedan läser en fråga bör du veta ungefär var svaret finns.
  • Chansa. Är tiden slut och du har frågor kvar? Chansa!

HSP: ORD

ORD är som det låter; Mängder med ord. Till och med våren är det en tredjedel av provet/poängen. Därför väldigt viktigt att träna på.
Det finns ett program som är väldigt bra att öva ord på. Skapa en användare så för den statiskik över dina prov. Du kan välja att ha 10, 20 eller 40 ord. Svarar du rätt kommer inte det ordet igen om du inte nollställer mätaren. det finns ca 5700 unika ord som med största sannolik dyker upp i ORD.

http://ord.relaynode.info


Det är 40 frågor. På 15 minuter. Det ger dej ca 20 sekunder per uppgift. 20 sek att läsa frågan, läsa svarsalternativen, tänka, fylla i, gå vidare till nästa. Tidspress, javisst.

Kan du inte ordet så kan du:
  • Sätta in det i en mening eller ett sammanhang. Om du känner igen det lite vill säga.
  • Dela upp ordet. Kanske = Kan + ske = Något som kan hända. Kan gå att lista ut om du kan en del av ordet eller liknande.
  • Likt engelska? Eller annat språk. Väldigt många ord är tagna från andra språk, antingen rakt av eller nästan.
  • Ad(d) = Lägga till (addera). Börjar ordet så ska något bli mer.
  • Sub = Ta bort/minska/ta ifrån. Börjar ordet så ska något subtraheras.
  • Fyra fel = 1 rätt. Vet du att fyra av alternativen är fel så är det 5e rätt, även om du inte kan det.
  • Läs alla alternativ. Flera alternativ kan verka passa, men formen eller mindre detaljer skiljer.
  • Läs ordet + alternativen noga. Det kan stavas annorlunda än vad du läser först. Då kan det vara ett annat ord eller annan form.
  • Uteslut. Kan du inte svaret eller ordet så använd uteslutningsmetoden. En gissning är bra, en kvalificerad gissning är bättre.
  • O = Negativ. Läggs "o" till i början av ordet blit ordet negativt. Kan du inte det så kanske du kan den positiva formen eller kan utesluta svarsalternativen som inte är negativa.
  • Ett ord - Många betydelser. Ett ord kan betyda många saker. Bara för att du "vet" att svarsalternativ "A" är rätt, sluta inte läsa. Fler kan verka vara rätt.
  • Gå vidare. Fastnar du vid ett ord - gå vidare. Återgå till orden du hoppat över när du gjort de ord du kan.
  • Chansa! Kan du inte? Chansa alltid! Lämna inte under några omstänidgheter någonsin en fråga obesvarad. Aldrig.

Gör ett gammalt prov så du vet hur de är uppbyggda, det sparar provtid att veta formen innan.

HSP: Ta med

Ta med allt du får ha med dej på provet!

  • Frukt/godis/dricka till varje(!) paus.
  • Ev. matlåda eller pengar till mat (eller förbered kocken hemma på att du kommer men har lite bråttom).
  • Klocka att lägga på bänken. Viktigt att hålla koll på tiden. Men ingen som låter!
  • Snickarpenna (bred spets). Du ska fylla i svars-boxarna helt, inte kryssa. Det blir många hundra boxar på en dag under tidspress, spara tid genom penna med bred spets.
  • Överstrykningspenna. En eller flera (olika färger). Bra hjälp för markeringar av stödord i långa texter.
  • Blyertspenna. Kanske två. Du kommer skriva ditt namn och personnummer till leda. Pennvässare om det är vanliga pennor (inte med stift).
  • Suddgummi. Minst ett (det kanske är gammalt och stenhårt om du gick i skolan för 10 år sedan).
  • Rak linjal. Minst en, två är bra hjälp till diagrammen. Får inte vara gradskiva.
  • LEG. Med bild alltså. Annars får du inte komma in.

HSP: Allmän info

Högskoleprovet gör du som anmält dej på lördag.
Provet pågår hela dagen. Det är indelat i fem block. ORD och ELF är ett block, de andra (DTK, LÄS, NOG) är ett block var. Det femte blocket är ett prov inför nästa års prov, ett block kommer du alltså göra 2 gånger. Du vet inte innan vilket av de två proven/blocken som räknas.
Varje block pågår i 50 minuter. Så förbered dej på en lång dag. Det pågår ca mellan 8.30 - 16.15, med pauser mellan varje block.

Du kommer att få ett kladdpapper där du kan föra över dina svar efter varje block (du får en minut att göra det efter provtidens slut), gör detta om du vill kunna kolla hur det gick. Resultatet kommer inte hem förrän tre veckor efter provet, men har du dina svar kan du rätta själv efter klockan 17 på studera.nu eller text-TV.

Innan varje block börjar får du ett svarspapper och ett uppgifts-häfte. På svarspappret får du bara fylla i svarsrutorna, inte kladda. I uppgiftshäftet får du stryka under, skriva i marginalerna osv så mycket du vill.

Behöver jag skriva att du inte får fuska? Du kan fällas eller anklagas för fusk utan att faktiskt ha försökt fuska.
T.ex. om:
  • Du inte lägger ifrån dej pappret när provledaren säger det.
  • Har en mobil i fickan när du går på toaletten under provet.
  • Har en mobil på bordet.
  • Pratar med någon under provet.
  • Har lappar/skriver där du inte ska skriva.
  • Du skriver mer än dina svars-bokstäver på kladdpappret.

Högskoleprovet-tips

Jag får nu äntligen komma igång med lite tips till alla som ska göra Högskoleprovet. Bättre sent än aldrig är det väl?

Jag kommer fylla på lite efter hand (men inte alltid länka från FB så håll koll här) och jag skriver "HSP" först i rubriken så kan ni som inte ska göra provet blunda om ni vill.

Jag tänker inte lova att allt jag skriver är 100% rätt, jag förbehåller mej för fel. Men nog borde jag veta vad jag skriver om, har ändå gjort provet 2 gånger innan och läst på mycket. Men misstag är mänskligt.

Det jag skriver hämtar jag från studera.nu, egna erfarenheter och hemsidor. Det jag skriver kan alltså vara direkt kopierat men jag känner att folk inte orkar om jag bara länkar till höger och vänster.

Hoppas att någon blir hjälpt!

Victory!

Nu fungerar gilla-knappen som den ska (tror jag)!

Gilla-knapp

Nu har jag lagt in en gilla-knapp som den som finns på facebook, verkade som en kul grej. Hoppas att den funkar...


Uppdatering: Fungerar inte riktigt... Den gillar alla inlägg och inte bara det jag tryckte på. Hur löser man det då?

Inga sex-sms med nästa iPhone

Nu håller de (vilka "de" nu är) på att utveckla en sms-funktion som ska hindra ungdomar från att skicka sex-sms till varandra, för att lugna föräldrarna. Det går ut på att alla sms måste ha ett visst antal ord på ett visst språk, och på så sätt ska de hindra att vissa ord kommer igenom, eller något sådant... Integritetskränkande eller bra för föräldrarna?

Nästa generations iPhone kan tänkas ha denna funktionen.
Men jag utgår från att den går att stänga av då det står just att den är till för ungdomar och deras föräldrar.

Mår inte bra...

Idag är ingen bra dag... Nej, jag var inte ute igår så jag är inte bakfull. Men jag har så ont i huvudet och i magen, så blir inte så värst uppdaterat här idag. Jag har tänkt skriva ut högskoleprovstips i över en vecka nu, men jag bara drar ut på det och nu blir det inte heller. Snart är provet. Men jag mår förhoppningsvis bättre imorgon.

Goodiebag från MANGO

Damernas värld på MANGO på entré i Malmö 14/10.



Det blev en goodiebag på MANGO igår! Jag svävade som på moln hela vägen hem. Gratis är gott, man känner sig så speciell när man får saker.

Innehåll:
  • 1 st väska
  • 1 nr "Damernas värld"
  • 1 st Lipgloss FACE
  • 1 st vitamin well
  • 1 st prov calvin cline parfym
  • 1 st foundationprov
  • 1 st pockeybok, Liza Marklund
  • Twix (som tyvärr "försvann" innan bilden togs)
Var även 30% på allt (jag köpte en tröja) och FACE var där och sminkade de som ville bli fina.
Jag älskar att bo i en storstad, jag älskar Malmö.

Impossible pictures by Erik Johansson


Goodiebag idag?

Min dag kommer bli mycket bättre om jag och Therese får goodiebags och bubbel när vi går till MANGO på entré sen.

Sista dagen för anmälan till högskolan!

Nu är den här, lika chockerande och jobbig för många som varje år. Det jag talar om är självklart sista dagen för anmälan till högskolan.

Men jag säger, efter införskaffad vishet; SÖK! Du kan tacka nej om du ångrar dej, men tänk på att det är inte förän i Januari som kursen/programmet börjar, mycket kan hända så det är bättre att vara förberedd.
Plus att det är bra att se om du kommer in, att kolla av konkurrensen. Många av oss har byggt upp allt på en ansökan och sedan stått handfallna när det kraschade.

Sök, bara gör det. Allt som verkar kul, intressant eller viktigt. Jag tycker att alla som känner minsta intresse av det ska använda de pengar som staten lägger på att utbilda Svenska folket. Du har rätt till bidrag (gratis pengar, japp) i sex år av studier. Utnyttja det, högre utbildning är alltid ett plus, och jobba kommer du ändå göra i fasligt många år.

Tre års utbildning kan bli 2,5 år. Hoppas!

Nu har jag haft möte med Rektorn (Versal känns nödvändigt). Jag kan, om jag har tur, tillgodoräkna mej högskolekurser som jag har gått innan och därmed ta min examen 6 månader tidigare.
Det gör världens skillnad i mitt huvud. Det är någon magisk gräns; Tre år är en evighet, två och ett halvt år går på ett kick.

Men, det är bara om jag har en stor nypa TUR som det kommer gå som jag vill. Har läst kurser inom ämnet och tänkte att det var ett plus, och så lät det även ett tag på mötet.
Men - här kommer det - jag kan inte tillgodoräkna mej kurser som liknar de som ligger i programmet om jag vill ha de som de valbara kurserna vi får söka i trean. Lite svårt att formulera, men helt enkelt så hade jag kunnat gå vad som helst i Malmö så är det okej, men har jag gått någon annanstans i landet behöver jag rektorns godkännande, och då får det inte bli dubletter av min utbildning när jag är klar.

Så mycket för att ha gått nyttiga kurser inom ämnet.
Går det inte så säger jag bara kvällskurs i Malmö here I come!


Motorola kräver försäljningsstopp för iPhone, iPad, iPod Touch och bärbara Macar.

"Amerikanska Motorola kräver ett omedelbart försäljningsstopp för iPhone, iPad, iPod Touch och bärbara Macar i USA."
- MacWorld

Motorola blev stämda av Microsoft, de svarade genom att i sin tur stämma Apple. Hur tänkte de då?

Nu hävdar Motorola att Apple har utnyttjat 18 av deras patent. Konstigt att de inte reagerat tidigare tänker jag då.. Det ligger en hund begraven här...


http://macworld.idg.se/2.1038/1.344527/motorola-vill-stoppa-iphone-forsaljningen





Alla stämmer alla i IT-branschen

Igår talade vi om att alla stämmer Apple och Apple stämmer alla andra. Idag fick jag denna intressanta men skrattretande karta i ett nyhetsbrev från MacWorld. Att de orkar...




"Utmanare? Där borta! Bra" sa hon och pekade på mej. "Nej!" tänkte jag i panik

När jag var på Aerobic innan fick jag lite hjärtklappning. Jag håller på att försöka "komma i form", men det går långsamt och jag har nyss börjat.
När vi skulle göra armhävningar (som jag gör på knä pga. dålig rygg som jag svankar när jag är trött, och för att jag är otränad), frågade instruktören om någon ville utmana henne i att köra alla armhävningar på tårna?
Inte en chans tänkte jag, samtidigt som jag kliade mej lite på halsen. Då ser jag att hon tittar på mej, pekar, och säger "Där borta har vi en! Bra!". Förskräckt stirrar jag tillbaka. Vad ska jag göra, inte en chans att jag ska vara med!

Vänder mej förvirrat runt med uppspärrade ögon, det måste vara någon annan! Puh, tjejen bakom mej strålar mot instruktören och verkar helt med på noterna. Tur för mej, tänkte jag lättat och satte mina knän i glovet.

Ny vecka, nya möjligheter

Den nya veckan börjar om några timmar. Jag undrar vad den kan föra med sig? Känns som en ganska viktig vecka för mej av någon anledning, så jag hoppas på det bästa.

The Pipettes på Debaser ikväll

Ikväll ska jag och Jimmie åka till min syster Camilla. Där bjuds det Tacos och förfest innan vi alla ska gå till Debaser. The Pipettes ska spela och vi ska dansa(!). Hoppas Debaser är kul, första Malmöklubben jag provar så det är lite spännande.

"Passa på att titta ut genom ett fönster, hämta kaffe eller plocka fram kreditkortet."

Detta stod när jag sökte på en sida. Över stod det att den söker och att det kan ta en stund. Mycket fint sätt att få folk att vänta och må bra samtidigt.


Bebisbilder som frisör, fiskare, Alladin, Rödluvan mm. Kolla!

Jag kan erkänna att jag själv inte själv läser bloggar. Jag läser bara mina vänners bloggar men jag är inte en sån som läser kändisbloggar eller sitter och surfar runt på okända människors bloggar.
Men av en slump råkade jag komma in på en riktigt kul bildblogg. Det är en mamma som gör händelser som tavlor av sin dotter som sover på golvet. Hur dottern kan sova hela tiden och ligga still och hur mamman kan komma på och hitta så roliga saker är ett mysterium. Tycker lite synd om bebisen, men hon verkar ju inte ta skada.

Men vill du se en bebis fiska, vara Alladin på flygande mattan, Pippi på sin häst, Prinsessan på Ärten, Rödluvan eller frisör? Kolla då in http://milasdaydreams.blogspot.com/
Man bara måste se det!

Lucky shots


"People must either talk, listen or think"

"People must either talk, listen or think"
- Okänd


Mycket väl tänkvärt. En sak i taget, mer går inte.

2 st iPhone 4 väntar på mej!

Jag blev haffad av en Telenor-kille igår. Efter ca 20 minuters pratande sa jag att jag inte kan bestämma vad Jimmie, men att jag var väldigt intresserad. Han sa då att han kan lägga undan de två sista iPhone:ens till imorgon (läs: Idag) förmiddag. Så nu ligger de och väntar på mej... Men efter noga övervägande har jag återigen estämt mej för at Halebops surf på 3 MB räcker.

Men hade Jimmie sagt "ja" igår så hade jag köpt dem båda direkt. Tur att det hjälper att sova på saken.

Värde: 1024 kr. Betalt: 853 kr.

Jag älskar att spara pengar. Ibland går det till överdrift och jag gör precis som reklamfolket vill och köper sådant som jag inte tänkt köpa då det ju är "ett sådant klipp!" Ibland, men inte ofta.

Nu köpte jag sådant som jag skulle ha (mer eller mindre), jag var på KICKS och gjorde av mej den, för mej, smått otroliga summan 853 kronor. Jag brukar köpa det lite billigare sminket och göra mitt bästa, idag gick jag ifrån det en liten aning men inte mycket. Kvalitet ska jag satsa på så mycket min tajta budget tillåter. Jag köpte två penslar och en borste, resten var rena förbrukningsvaror. Men en inverstering i borstar känns helt okej för en fattig student.

Jag "sparade" (slapp slösa) 174 kronor. Underbart!

Köpa burka för gillar inte att visa ansiktet?

Läste om en tjej på ett forum som undrade var hon kunde köpa en burka. Hon skrev att hon inte hade några som helst religösa motiv, hon gillade bara inte att visa ansiktet.
Hon skulle hellre gå naken och täcka ansiktet än visa ansiktet och ha kläder.
Någon föreslog att hon skulle söka hjälp istället, någon föreslog att hon kunde köpa sig en burka på e-bay. Den sista idén nappade hon på, men hur tänker hon? Som någon skrev så kommer folk titta mer på henne om hon har burka, fast om det inte är att folk tittar utan vad de ser så fungerar det för henne ändå. Men stackars hennes familj och vänner, en sån omställning. Men hon ville bara ha den på sig när hon kände sig obekväm med folk. Mycket märkligt enligt mej.


 

 


Fail med spar-tips

Spartipset som jag skrev om i förra inlägget är redan för gammalt. De har höjt panten med 50-öre på vissa burkar, så nu ligger den på 1 krona.
Du får samma summa och slipper krångla, men det är ju ingen kul spargrej för att utnyttja 50-öringens bortgång längre. Fail.

Tjäna pengar på 50-öringens försvinnande

Hittade en mycket intressant artikel på E24:s privatekonomisajt. Där beskriver de grundligt hur du kan tjäna pengar på 50-öringens försvinnande. Här är ett deras tips:

• Ett handfast tips handlar om det som ska vägas, till exempel lösgodis. Corren redovisar ett exempel där du har köpt godis för 13,50 kronor, det kommer att avrundas till 14 kronor. Om du tar bort den minsta godisbiten väger påsen mindre och priset avrundas istället nedåt till 13 kronor. Väg alltså godiset innan du går till kassan.

Corren har också räknat ut vad några populära godisbitar väger och kostar per styck, givet att lösgodispriset är 7,90 kronor per hekto. Genom att bli en mästare på att välja rätt lösviktsgodis kan du spara många sköna slantar.

• En röd Ferrari-bil väger 9,5 gram och kostar därmed 75 öre per bit, en gul skumbanan väger 5,5 gram och kostar 43 öre, en liten fruktnapp väger 4 gram och kostar 32 öre biten och en zoo-apa väger 1,5 gram och kostar 12 öre.

• Om du har köpt godis för 13,50 kronor kan du lägga till godis för 99 öre utan att behöva betala mer.

• Ett annat tips att tjäna på 50-öringens sorti är att panta en burk i taget. Idén är att du ska stoppa en tomburk i pantautomaten, trycka ut ett kvitto och gå med det till kassan. Där avrundas 50 öre till 1 krona. Kanske inte är världens mest uppskattade spartips. Men kanske värt ett försök. Åtminstone om du är lite yngre.

Jag känner mej tvungen att påpeka att tipsen är hämtade från en barn-tidning vid namn "Corren". Annars kanske människor tror att detta är seriösa tips, man vet aldrig med folk. Fast sen när har jag skrivit seriösa saker här?

 

http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/tjana-pa-att-50-oringen-forsvinner_2326889.e24



Timmars och åter timmars googlande, men hittar inget

Nu har jag 42 aktiva flikar, har googlat och hållt på i ca 5 timmar. Men jag hittar inget alls. Jag letar efter allt möjligt till vårt Bröllops-projekt.
Om du har några tips om nedanstående ämnen hör gärna av dej:
  • Solist till vigsel i Lund
  • Bussbolag med prisuppgifter på hemsidan med bussar för 200 pers i Skåne
  • Danskurs med brudvals i Skåne (med prisuppgifter)
Det svåra är att jag inte gillar att ringa. Är inte kul att ringa och be om hjälp til ett projekt som inte ska bli av på riktigt. Vissa i klassen ljuger men det tycker inte jag är rätt, plus att jag är helt värdelös på att ljuga.

När vi ändå är igång kan jag säga att jag också söker:
  • Miljömedvetet tryckeri
  • Sportbils-transport för brudparet från kyrkan till festen, drvien på biogas eller liknande.

Kungarna av Tylösand stämda för sexscen. Blåögt, tjejen!

En tjej som helt frivilligt hade sex med en av killarna i "Kungarna av Tylösand" i huset under inspelningen har nu stämt Kanal 5 för grovt förtal.

Tjejen påstod att hon blivit lovad att inte synas i såpan, men syntes visst med utsuddat ansikte i ett avsnitt (står inte om sexakten filmades eller om hon bara befann sig i huset just då). Hon har enligt egen utsago blivit igenkänd och det har kostat henne mycket skada.

Men tjejen kom igen! Om du helt tvunget måste besöka det avskyvärda huset, vilja ligga med en deltagare och faktiskt ligga med en deltagare under inspelning så får du väl skylla dej själv? Man måste inte ligga med folk just där och då om man inte vill medverka i det som gör att huset och folket befinner sig där överhuvudtaget. Löjligt.


http://hallandsposten.se/nojekultur/tv/1.974871-sexscen-i-tv-sapa-kan-inte-vara-fortal


Redovisningen är avklarad

Redovisningen som har gjort mitt liv lite ansträngande senaste 2 veckorna är nu över. Vi fick väldigt bra respons från klassen, härligt. Nu är det nog med sådant för ett tag. Jag gillar det inte, skakade/vibrerade ända fram tills det var min tur att prata (fast var mycket kallt med). Kul att jag faktiskt lugnar mej när jag väl får börja prata. Men som många har sagt till mej, prata är det jag gör bäst.

Äckligt tangentbord i skolan. Vidrigt? Ja, det tycker jag.


50-öringen äntligen borta - men inte mina

Nu är 50-öringen äntligen borta ur handeln. De går inte längre att handla med i butiker. Jag hade denna fina hög att göra av med. Tänkte passa på att sätta in de på banken i fredags (även om de går att sätta in på banken i några månader till, men vem kommer inte längre med lite press?).

Jag hittade en Swedbank, såg insättningsmaskinen, ställde mej i kö. Jag var åksjuk, trött, hade ont i huvudet, axlarna och ryggen, jag bar på för tunga väskor. Men jag hade bestämt mej för att gå i stan, så om vad som krävdes för att få lite lättare väskor var att jag stod i den långa kön med min lilla men tunga påse 50-öringar så fick det vara så.
Jag stod länge, säkert en kvart (med en otålig, suckande tant bakom mej), innan jag började fundera på varför ingen skramlade så som jag skulle göra. När jag har satt in pengar i Falkenberg har folk omkring mej stått med stora påsar med mynt, men inte här.
När jag äntligen kom fram, tittade jag lite, ryckte på axlarna, sen gick jag ut. Den otåliga kvinnan bakom mej kollade undrande på mej länge, länge.

Varför jag gick? Jo, det var så att det gick bara att sätta in sedlar i just den automaten. Så gick det.



(Jag är fortfarande stolt ägare av denna imponerande samling)


Oktober försvinn...

Jag avskyr oktober av hela mitt hjärta. Allt fruktansvärt händer i oktober, alla jag älskar dör i oktober. Förra året var jag relativt nära att lämna Sverige i oktober. Eller faktiskt så lämnade jag Sverige i oktober, då hände det värsta i mitt liv. Men att vara borta hela månaden är mitt mål. Jag vill ha ett hus utomlands att åka till från 30e september till den 1a november. Jag vet att hemska saker händer fast man inte är hemma, jag är inte så naiv. Men att slippa sitta hemma och varje dag se i almanackan, eller bara veta, vad för hemskt som har hänt i detta landet andra år den veckan.

Adios amigos!

Nu ska jag åka till Falkenberg. Ikväll ska vi nämligen fira vår underbara vän Emmas födelsedag! Det ska bli så kul att hänga med de härliga vännerna igen.


RSS 2.0